Ny rapport om batteribranden i Dreamliner

2013-03-08 13:48  

I en rapport om branden i flygplanet Dreamliners batteri lämnas en detaljerad beskrivning av det som hände.

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten NTSB har nu presenterar en första rapport om batteribranden på den Boeing 787 Dreamliner som landade på Loganflygplatsen i Boston den 7 januari.

Efter noggranna undersökningar och studier har man kunnat kartlägga i stort sett hela händelseförloppet vid branden med ett viktigt undantag. Man vet fortfarande inte hur det hela startade. Så flygförbudet för de 50 Dreamlinerplan som hittills tagits i drift kvarstår.

Det man är ganska säker på är att branden orsakades av en kortslutning i en av batteriets åtta celler. Men knäckfrågan om vad som orsakade kortslutningen är alltså obesvarad.

Enligt ett pressmeddelande från NTSB undersöker man nu främst om kortslutningen orsakats av laddningsproceduren, batteriets konstruktion eller eventuella tillverkningsfel.

I nästa steg ska NTSB granska valideringsmetoderna för certifiering av batterier och testa batterier som använts i andra Dreamlinerplan.

I Boeing 787 används litiumjonbatterier som spelar en nyckelroll i konstruktionen. Planet förbrukar 20 procent mindre flygbränsle än liknande jetplan men kräver fem gånger mer elektricitet då ett nytt elsystem ersätter traditionella pneumatiska system. Då passar litiumjonbatterier bra då de har hög energitäthet, låg vikt och kan laddas snabbt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer