Ny narkosmaskin ska rädda liv vid strömavbrott

2017-09-18 10:51  
Foto: Gradian Health Systems

Oväntade strömavbrott är ett jätteproblem för sjukhus i utvecklingsländer. Men med en ny anestesimaskin ska problemet minimeras.

För många sjukhus i utvecklingsländer runt om i världen är opålitlig elektricitet ett stort problem.

Strömavbrott som varar i timmar förekommer, i värsta fall pågår dessa i dagar. De kommer dessutom allt som oftast utan förvarning.

När det här sker under pågående operation som tvingar läkare att skjuta upp operationen så händer det att människor förlorar sina liv.

Men en ny enhet kan förändra tillvaron för dessa sjukhus. Det ideella företaget Gradian Health Systems har tagit fram en anestesienhet som går under namnet Universal Health Anesthesia Machine. Den kommer göra det möjligt för länder som till exempel Malawi och Sierra Leone att leverera anestesi utan hjälp av elektricitet – och på så sätt rädda liv, skriver Mashable.

- Vi vet att det finns ett omättat behov med tanke på antalet sjukhus och antalet länder som upplever dessa problem, säger Erica Frenkel, coo på Gradian Health Systems. Vi har en ganska bra chans här att göra stor förändring i vad som annars är ett riktigt utmanande problem.

Så här fungerar det. Maskinen använder en integrerad syrekoncentrator vilket gör att maskinen kan skapa sitt eget syre. Maskinen drar automatiskt in rumsluft som sedan omvandlas till syre av medicinsk kvalitet.

Den fungerar upp till sex timmar på ett uppladdningsbart batteri. Vilket betyder att även om sjukhuset drabbas av ett strömavbrott så möjliggör den att en operation ändå kan fortgå.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer