Ny mäktig bild från rymdteleskopet Hubble – visar galaxbågar

2019-11-08 07:30  
Bilden visar galaxklustret 4,6 miljarder ljusår bort. Längsmed syns fyra korta bågar – tre uppe till höger, en nere till vänster – från galaxen Sunburst arc, som ligger 11 miljarder ljusår bort. Foto: ESA/Hubble/Nasa/Rivera-Thorsen/TT

Rymdteleskopet Hubble har fångat en unik bild av ett spektakulärt rymdfenomen. En galax som kallas Sunburst arc, nästan elva miljarder ljusår från jorden, återspeglas minst tolv gånger i en titt bakåt till universums barndom.

Effekten orsakas av ett fenomen som kallas gravitationslins. Framför Sunburst arc – "bara" 4,6 miljarder ljusår från jorden – ligger ett galaxkluster med så enorm massa att gravitationen böjer det starka ljuset som kommer bakifrån. Detta leder inte bara till att ljuset från Sunburst arc går i en båge, utan skapar även förstärkta reflektioner av galaxen.

Det mycket känsliga Hubbleteleskopet har fångat fyra galaxbågar, som innehåller sammanlagt minst tolv reflektioner, på himlavalvet.

Observationen ger nya ledtrådar om en mycket tidig period av universum, en tid som började 150 miljoner år efter big bang, skriver den europeiska rymdstyrelsen Esa i ett pressmeddelande. Detta hoppas Esa ska bidra till att astronomer kan få en ökad förståelse för tidsperioden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer