Ny lins för supertunna glasögon

2016-02-15 13:41  
Professor Rajesh Menon med en prototyp av en tunn kameralins som utvecklats vid University of Utah. Foto: University of Utah

Ett nytt sätt att tillverka platta linser kan ge lättare kameror och glasögon.

Forskare vid University of Utah i USA har lyckats tillverka platta linser som är tio gångare tunnare än ett hårstrå. De ska kunna användas för att tillverka supertunna glasögon och kameror som då blir mycket lättare vilket passar för drönare och satelliter där låg vikt är viktig, skriver universitetet.

Tidigare försök att utveckla supertunna platta linser har enligt forskarna stupat på att de inte klarat av att fokusera alla färger till en och samma punkt.

Den metod som används i den nya linsen är diffraktion där ljusstrålar som passerar genom ett hål i en ogenomskinlig vägg böjs av.

För att konstruera linsen utvecklade forskarna algoritmer som beräknade geometrin för en platt lins där mikrostrukturer gör att olika färger kan fokuseras i en enda punkt vilket tidigare ansetts omöjligt, skriver The Daily Mail.

Den nya linsen kan tillverkas av de flesta genomskinliga materiel som glas och plast och forskarna tror att deras prototyp kan vidareutvecklas till kommersiella produkter inom fem år.

Jan Melin

Mer om: Optik Kamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer