Ny komet på väg

2013-03-11 11:32  
Fram till 24 mars är kometen Panstarrs vid några tillfällen synlig för blotta ögat. Foto: Nasa

Den här veckan blir en komet synlig för blotta ögat på norra halvklotet.

Det har varit mycket om himlakroppar som passerat och även krockat med jorden den senaste tiden. Nu är det dags för ett nytt ganska sällsynt himlafenomen.

Den här veckan blir en komet synlig från jorden med blotta ögat vilket bara inträffar ungefär vart femte eller vart tionde år, skriver Nasa på sin webbplats.

Kometen som döpts till Panstarrs upptäcktes i juni 2011 via ett teleskop på Hawaii. Sedan dess har den gått att upptäcka från södra halvklotet. Men den har varit svår att se vilket blivit en stor besvikelse för kometspanare söder om ekvatorn, skriver USA Today. Men den här veckan har den börjat bli synlig från norra halvklotet där den syns mycket bättre.

I morgon 12 mars kan bli ett av de bästa tillfällena att få syn på Panstarrs med blotta ögat. För att upptäcka den gäller det att titta mot väster nära horisonten alldeles efter solnedgången, skriver Nasa. Men den går så lågt att även en trädridå kan skymma den och det krävs givetvis klart molnfritt väder.

Hur pass spektakulär synen blir är omöjligt att förutspå.

- Det är problemet med kometer som är knepiga saker. Ibland ger de en storartad fyrverkeriföreställning och ibland blir det knappt någonting, säger kometexperten Amy Mainzer vid Jet Propulsion Lab i Kalifornien till USA Today.

Video om kometen

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/-tys_HvDPKE?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer