Ny hopfällbar bil

2013-08-26 10:08  
Hopvikningen av Armadillo-T är inspirerad av bältdjurets sätt att skydda sig mot fiender. Foto: KAIST

Forskare i Sydkorea har presenterat en bil som krymper till nästan halva längden när den fälls ihop.

På en normal fem meter lång parkeringsplats ryms tre Armadillo-T. En ny elbil som utvecklats vid Korean Institute of Science and Technology, KAIST, i Sydkorea.

Syftet med bilen är helt enkelt att göra det lättara att hitta en parkeringsplats.

I körläge är bilen 2,8 meter lång och ihopfälld krymper den till 1,65 meter.

När föraren klivit ur sin bil fjärrstyrs ihopfällningen via en mobilapp som även kan vrida bilen 360 grader. I den prototyp som visats upp är bilen utrustad med fyra elmotorer som sitter monterade i var sitt hjul. Batteriet som driver dessa är av typ litium-jon och lagrar 13,6 kWh. På det ska man kunna färdas 100 km med en maxfart på 60 km/h efter en snabbladdning på tio minuter, enligt KAIST:s webbplats. Armadillo-T är även utrustad med invändigt monterade kameror som ersätter backspeglarna och eliminerar döda synvinklar.

Tidigare har en liknande bil presenterats som utvecklats vid Massachusetts Institute of Technology Media Lab, MIT, i USA. Den heter Hiriko och ska tillverkas i Spanien. Enligt planer från januari 2012 ska den finnas på marknaden 2013 men har ännu inte dykt upp.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/qecily3WDw4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Bil Transporter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer