Ny handel med hastighetsrätter

2009-03-31 23:00  

Den svenska bilparken hör till de äldsta i Europa, samtidigt som fordonsindustrin har det kämpigt. Därför föreslår regeringen nu ett nytt stimulanspaket med hastighetscertifikat.

Det gäller en ”miljöbelöning” för den långsamma föraren/bilen genom rätten att sälja den hastighet de inte utnyttjar (upp till 20 km/h) till miljöbilar, vars förare önskar ett effektivare bruk av sina fordon. Priset på överhastighetscertifikaten skall styras av tillgång och efterfrågan, och handeln för dessa kommer att ske via internet. Certifikaten laddas ned i köparens ”Green box” i det godkända miljöfordonet. Boxen känner av och registrerar tider, positioner och hastigheter, och kontrollerar att föraren ligger inom den godkända förvärvade överhastighetsgränsen.

Ägare av fordon äldre än åtta år får automatiskt en överhastighet på 20 km/h (utanför tätort) vid utbyte av sin gamla bil mot en miljöbil. Om man inte vill utnyttja överhastigheten kan den överlåtas för 10 000 kronor per år under fem år, och bli värd upp till 50 000 kronor.

De nya reglerna föreslås gälla redan från och med 1 april 2009.

HE

Mer om: Bilar Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer