Ny form av norrsken upptäckt i Finland

2020-02-03 09:28  
Den finländska norrskensjägaren Timo Oksanen, till vardags marknadschef, tog utan att då veta vad det var det en serie bilder på de sällsynta norrskensdynerna hösten 2018. Foto: Timo Oksanen

Skådare av norrsken i Finland har upptäckt ett nytt fenomen, en randig norrskenstyp som har döpts till dyner av forskare. ”Detta är väldigt sällsynt”, säger norrskensjägaren Timo Oksanen.

Tillsammans med rymdforskare har norrskensskådare sett ett sken som liknar ett grönaktigt jämnt vågmönster. Den randiga molnslöjan liknar en sandstrand – därav namnet.

Dynnorrskenet uppenbarar sig på omkring tio mils höjd, enligt forskares beräkningar. Det skapas av att syreatomer liksom böljar i vågor och får sitt sken från partiklar som strömmar från solen.

Rymdfysiker är fascinerade

– Ur fysikens synvinkel kan upptäckten vara omvälvande, eftersom det handlar om en ny mekanism för växelverkan mellan jonosfären och atmosfären, säger Minna Palmroth, professor i beräkningsrymdfysik på Helsingfors universitet, till Svenska Yle.

Läs mer: Jordens magnetfält flyttar sig – i rekordfart

Palmroths forskningsgrupp har utvecklat en tämligen exakt metod för att granska rymdväder som ger upphov till norrsken.

Upptäckten av norrskensdyner gjordes av Palmroth när hon skrev en handbok om norrsken. Hon gick igenom tusentals bilder som tagits av allmänheten, och upptäckte då ett icke kategoriserat norrsken.

Ett par dagar efter boken "Revontulibongarin opas" publicering upptäcktes det aktuella norrskenet på Finlands himmel, och forskare kunde studera den nyupptäckta företeelsen i realtid.

"Väldigt sällsynt"

En av fotograferna som fångat norrskensdyner på bild och film är hobbyfotografen Timo Oksanen från Lieto, Finland, till vardags marknadschef på ett industriföretag. Han har aktivt jagat norrsken sedan 2015, särskilt i norra Finland.

– Detta är väldigt sällsynt, säger han om dynerna.

Läs mer: Forskarna: En solstorm kan mörklägga jorden inom 100 år

Senast han vet att han fångade fenomenet på bild var den 7 oktober 2018, när han tog bilder på ett ovanligt starkt norrsken. En vecka senare hörde han om professor Palmroths forskningsprojekt och efterlysning av bilder från just detta norrsken och skickade över sina bilder.

Han har efter det hittat bilder från exakt tre år tidigare, den 7 oktober 2015, där dyner också finns med. Fast på de bilderna är de inte lika tydliga.

– Detta verkar vara första gången för mig, säger han och tillägger att han varken 2015 eller 2018 var medveten om att han fångade ett sällsynt fenomen när han tog sina norrskensbilder.

Mer om: Norrsken Finland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer