Ny flygsimulator <br/>för Google Earth

2010-11-11 14:05  

En ny flygsimulator som körs i Google Earth är den bästa hittills.

Sedan Google öppnade för att vem som helst kan använda Google Earths webbversion för att bland annat bygga spel har några flygsimulatorer dykt upp.

En flygsimulator finns även inbyggd i programversionen av Google Earth.

Det gemensamma för dessa är att de mer är ett sätt att navigera i Google Earth än att vara flygsimulatorer. Men den nya GE Flight Simulator, GEFS, som har programmerats av Xavier Tassin från Nederländerna har närmat sig en simulator med lite mer instrumentering och bättre flygplan än konkurrenterna.

Enligt sajten Google Earth Blog, som har järnkoll på vad som händer i Google Earthvärlden, är den nya simulatorn den bästa hittills.

I betaversionen som nu finns på webben kan man välja mellan tre plan som kan flygas överallt i världen. För att styra planen kan man vid sidan av att använda tangentbordet och musen även koppla en joystick till datorn.

För applikationer i webbversionen av Google Earth används Javascript.

”Den största utmaningen var att det inte finns någon fysikmotor för 3d i Javascript, så jag gjorde en egen. Dessutom är Google Earth inte avsett för att vara en spelplattform. Det är även svårt och kräver en massa matematik för att animera komplicerade objekt. Men på det hela taget blev jag förvånad över prestandan som gick att få ut från Google Earths plug-in”, skriver Xavier Tassin i ett citat från Google Earth Blog.

En skillnad mot tidigare flygsimulatorer för Google Earth är att den här har en begränsad multi-player-funktion. När man flyger på en plats där andra användare rattar sina plan så syns de på den egna skärmen. Men det går inte att kommunicera med dessa piloter. Så om man väljer att flyga på en av de förvalda platser som finns i simulatorn kan det bli ganska trångt och roddigt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer