Ny chans knipa en muskelbil

2015-05-15 09:59  

Chevrolet ger åter muskelbilsentusiaterna en chans och presenterar sjätte generationens Camaro.

Alla de tre stora amerikanska biltillverkarna har åter retroversioner av de muskelbilar som fanns med i utbudet i slutet av 1960-talet. Ford har Mustang, Chrysler har Dodge Challenger och GM Chevrolet Camaro.

Alla dessa märken var sportiga amerikanska bilar som på 1960-talet såldes till en ung bilpublik. Enkla byggen med vrålstarka och bränsleslukande motorer - bränsletörst var inget problem innan oljekrisen slog till i mitten av 1970-talet.

Då krympte också dessa muskelbilar ihop och blev tämligen beskedliga fordon, och därmed försvann snart intresset för biltypen.

GM valde till och med att helt lägga ned tillverkningen av bilar med namnet Camaro 2002.

Men när Ford några år senare blåste liv i sin Mustang insåg både GM och Chrysler att det fanns utrymme för biltypen igen.

Den här gången är det emellertid inte ungdomar som står i kö när de klassiska märkena dyker upp, utan de som missade möjligheten till muskelbil förra gången, och numera har vuxna barn som inte behöver skjutsas i familjebussar. Bilförare i övre medelåldern.

Retroroversionerna av Mustang, Challenger och Camaro har varit ljuspunkter för en bilindustri som haft det motigt de senaste åren.

Och på lördag 16 maj lanserar GM sin sjätte generation Chevrolet Camaro. Företaget har än så länge endast släppt bilder som antyder hur denna version kommer att se ut.

Vissa likheter med första modellen från 1967 kan dock anas. För att riktigt lyckas ska muskelbilarna ha samma grymma utseende som för snart femtio år sedan, men ha högre kvalitet och bättre prestanda.

Håkan Abrahamson

Mer om: Chevrolet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer