Ny aktivitet i första reaktorn

2008-02-25 13:37  
Scen ur Härmapan

Nu ska kärnreaktorn R1 på KTH användas som dansscen. - Jag har valt lokalen för att här ligger vaggan till den kärnteknik som används idag, säger koreograf Anna Källblad. Först ut är föreställningen Härmapan.

I ett gigantiskt bergrum under KTH i Stockholm startades för 54 år sedan R1:an, Sveriges första kärnreaktor. Under de sexton år reaktorn var i bruk användes den för många olika forskningsuppdrag och producerade radioaktiva isotoper för industrin. 1970 stängdes reaktorn trots protester från forskarvärlden och tolv år senare revs den.

Nu är reaktorn i bruk igen – aktivare än på mycket länge. Eller rättare sagt skalet där reaktorn satt.

Studenter på medieteknikprogrammet på KTH har i samarbete med studenter från Luleå tekniska universitet byggt upp en installation för besökare.

25 meter under mark kommer dansföreställningen Härmapan att uppföras med premiär den 3 april.

- Det är en otroligt häftig lokal, och ingen känner till att man forskade på kärnkraft här, mitt i stan, säger Anna Källblad.

Föreställningen kommer att pågå under två veckor efter premiären och spelas sammanlagt nio gånger. Det är Moderna Dansteatern som arrangerar föreställningen Härmapan, som handlar om livet i den här isolerade kapseln.

- Det känns som man befinner sig i ett bisarrt skyddsrum, det är helt tyst, säger Anna Källblad som tillsammans med designgruppen Uglycute skapat Härmapan.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer