Ny ai avslöjar åldersgräns innan filmen är inspelad

2020-11-24 13:32  
Foto: Unsplash

Forskarna matade sitt neuronnät med 992 filmmanus. Nu kan deras ai-verktyg med utgångspunkt från manuset avgöra om filmen innehåller våld, missbruk eller sex – och sätta en lämplig åldersgräns.

Vanligtvis har filmbolag en specifik tilltänkt målgrupp för en kommande film, men det händer att en film får en högre åldersgräns än vad bolaget hade planerat för. Att tappa den breda familjepubliken och samtidigt bli stående med en produkt som är för tam för vuxna tittare kan innebära ett enormt ekonomiskt bakslag .

Men nu har Viterbi School of Engineering vid University of California i Los Angeles utvecklat ett verktyg som upptäcker detaljer som granskarna kan slå ner på innan filmen är inspelad.

– Vår modell tittar på filmmanuset snarare än de faktiska scenerna med exempelvis ljud som pistolskott eller explosioner som tillkommer längre fram i produktionen. Fördelen med det här är att vi kan leverera en åldersgräns långt innan produktionsstart för att hjälpa filmskapare att avgöra nivån på exempelvis våldsinslag och om det behöver tonas ner, säger Victor Martinez vid USC Viterbi till universitetets hemsida.

Läs mer: Stanfords ai upptäcker de missade jordskalven

Ett team vid universitetets labb för analys och tolkning av signaler har tränat upp ett neuronnät med hjälp av 992 filmmanus som tidigare har fastslagits innehålla våld, missbruk och inslag av en sexuell natur. Neuronnätet granskar vad som sägs och vilka ordval som används i manuset. Den artificiella intelligensen kan identifiera "riskbeteenden" och språkval.

Och teamet har bekräftat hur vissa språkmässiga markörer effektivt flaggar för ett barnförbjudet beteende. Verktyget klassificerar meningar och fraser, som exempelvis positiva, negativa eller aggressiva. Ai:n har redan gett en del intressanta insikter.

– Vi upptäckte att filmmakare kompenserar för låga nivåer av våldsinslag genom att öka mängden av både missbruk och sexuellt innehåll, säger Victor Martinez.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer