Nu vill Ryssland bygga egen rymdstation

2021-04-20 12:59  
Kommer rymdfarare som dessa att ha flera olika stationer att åka till i framtiden? Bild från när Hazza Almansoori, Oleg Skripotjka och svensk-amerikanska Jessica Meir skulle upp till ISS 2019. Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT

Ryssland har börjat konstruera en egen rymdstation, säger Dmitrij Rogozin, chef för rymdstyrelsen Roscosmos. Därmed kan ett av landets smidigt fungerande samarbeten med västvärlden vara på väg att upphöra.

Än så länge deltar Ryssland för fullt i ISS (Internationella rymdstationen), och har på senare år skött mycket av transporterna dit. Men nu vill landet bygga en egen rymdstation, och signalerar att det internationella samarbetet ska avslutas.

”Den första basmodulen till den nya ryska omloppsstationen är under konstruktion”, skriver Rogozin i meddelandetjänsten Telegram.

Läs mer: Landade på asteroiden som kan träffa jorden

Han länkar till en video från det ryska rymdföretaget Energias konstruktionsarbete, och uppger att modulen ska skjutas upp 2025.

ISS startades 1998, som ett av de mest ambitiösa samarbetsprojekten mellan stormakter någonsin. Förutom Ryssland deltar Japan, Kanada, USA samt det europeiska rymdorganet ESA, där även Sverige ingår.

Men nu närmar sig ISS pension, och flera länder skissar på vad de ska göra härnäst. Även Kina, som alltså inte är med i ISS, planerar en egen rymdstation.

Mer om: Rymden ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer