Nu tvättar solen kläderna

2016-03-23 16:04  

Säg hej då till tvättmaskinen. En ny textil blir ren med hjälp av lite ljus.

Nanostrukturer av koppar och silver invävda i bommullstyg gör att smuts kan avlägsnas utan tvätt. Ljuset från solen eller en lampa är allt som behövs för rengöringen. Det har forskare vid RMIT University i Australien konstaterat, skriver universitetet.

Bomullstyget som används doppades i olika lösningar som fick nanostrukturerna att fästa vid textilfibrerna i en process som tar 30 minuter. När tyget sedan exponerades för ljus tog det bara omkring sex minuter innan smuts och fläckar hade avlägsnats.

När naostrukturerna belyses absorberar de energi som exiterar elektronerna i metallatomerna som då bryter ner det organiska materialet på bomullsfibrernas yta.

Enligt forskarna kan kläder på detta sätt tvätta sig själva under tiden de bärs på kroppen.

Forskarna ska nu ta reda på om metoden även fungerar för andra material än bomull och hoppas kunna utveckla tekniken så den kan avlägsna svåra fläckar som rödvin, tomatsås och smuts som moderna tvättmedel inte klarar av att hantera.

Jan Melin

Mer om: Tvättmaskin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer