Populärteknik

Nu söker Nasa efter astronauter som vill till Mars

Den amerikanska astronauten Anne McClain vid en presskonferens i fjol. Foto: Dmitri Lovetsky
Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir under en rymdpromenad på internationella rymdstationen ISS i januari. Foto: Nasa/AP/TT
Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir, längst till höger, tillsammans med kollegorna Hazza Al Mansouri från Förenade Arabemiraten och Oleg Skripochka längst ner. Fotot togs strax för avfärden till internationella rymdstationen ISS i september. Foto: Maxim Shipenkov

Tycker du att hårtvätt med viktlöst schampo i ett trångt utrymme är en baggis? Har du alltid drömt om att utforska månen och Mars? Då finns mycket att lära nu, när USA:s rymdstyrelse Nasa har en av sina sällsynta rekryteringsperioder för nya astronauter.

Publicerad Uppdaterad

Nasas hemsida heter det att man är på jakt efter de som ska bli den första kvinnan och nästa man på månen – och sedan fortsätta till Mars. Astronautrekryteringen är den första på mer än fyra år, förra gången sökte över 18 000 till de elva platserna på den minst sagt utmanande utbildningen.

"Det är så värt det", peppar astronauten Anne McClain, som blev färdig med sin utbildning 2013, i ett inlägg på Nasas hemsida.

Var pålitlig

McClain skriver att hon drömt om att arbeta i rymden sedan hon var tre år och att turen till Internationella rymdstationen (ISS) 36 år senare var mer fantastisk än hon anat. Och hon ger en rad goda råd till den som vill gå i hennes fotspår:

Var anpassningsbar, är det första. För att tas in på astronautprogrammet krävs att den sökande redan har god fysik och en examen i fysik, teknik, biologi, medicin, kemi eller liknande. Men att gå astronaututbildningen är att börja om med något helt nytt – som man kanske inte är bäst på med en gång, noterar hon.

Vidare är det viktigt att en blivande rymdresenär är pålitlig och detaljorienterad, eftersom han eller hon kommer att tillbringa så mycket tid tillsammans med sina kursare, borta från sin "riktiga" familj. Och man måste verkligen älska det man gör och vara ihärdig, för det är inte säkert att man tas in första gången.

Tung dräkt i pool

En som har erfarenhet av ihärdigheten är McClains kollega Shannon Walker. Hon sökte till astronautprogrammet fem gånger på 14 år innan hon antogs. Walkers lista över saker hon velat veta innan hon blev astronaut – som att man tillbringar 90 procent av sin tid på jorden, måste lära sig ryska och verkligen får lön som en statsanställd – publicerad i magasinet Cosmopolitan , twittrades härom dagen ut av Nasa.

I texten berättar McClain också om den fysiskt mest utmanande delen av träningen, nämligen sextimmarspassen i pool iklädd en dräkt som väger över 130 kilo. Hon noterar även hur svårt det är att tvätta håret i rymden. För den som undrar måste man dutta sparsamma mängder schampo och vatten från förslutna behållare i hårbotten med stor precision. Tas för mycket flyter de tyngdlösa vätskorna ut i rummet.

Först månen

De nya astronauterna kommer att ingå i Artemisprogrammet , som bland annat syftar till att genomföra en bemannad månlandning vid månens sydpol år 2024. Därifrån ska månens yta undersökas mer noggrant än tidigare. Uppdraget är tänkt att förbereda för Nasas nästa stora steg, nämligen bemannade rymdfärder till Mars under 2030-talet.

För att söka till Nasa krävs att man är amerikansk medborgare. Hugade astronauter i Europa får i stället sikta in sig på den europeiska rymdorganisationen Esas utbildning. Vid Esas senaste rekrytering 2008-2009 togs 8 413 villiga rymdresenärer ut för tester. Av dessa valdes sex personer som fick gå astronaututbildningen.

Fakta: Nasa och Esa

Nasa, USA:s rymdstyrelse, bildades 1958. Förkortningen står för National Aeronautics and Space Administration.

Sedan 1960-talet har Nasas utbildat 350 astronauter. I juli 1969 blev Nasas månlandare The Eagle, som skjutits upp med Apollo 11, den första att landa på månen. Astronauterna Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin tog de första mänskliga stegen på månens yta.

I Nasas nuvarande styrka finns 48 astronauter, men fler krävs för att klara de mål som satts upp: nämligen att utforska månen mer utförligt och skicka människor till Mars.

Den europeiska rymdorganisationen European Space Agency, Esa, bildades 1975. Den har 22 medlemsländer, bland dem Sverige. Huvudkontoret ligger i Paris.

I nuläget har Esa 13 aktiva astronauter.

Astronauten Christer Fuglesang blev 2006 den förste svensken i rymden. Då, liksom vid sin andra rymdfärd 2009, utförde han uppdrag på den internationella rymdstationen ISS.

I höstas sköts svenskamerikanska Jessica Meir upp till ISS där hon fortfarande befinner sig. Meir blev historisk i oktober då hon tillsammans med sin amerikanska kollega Christina Koch genomförde den första helkvinnliga rymdpromenaden.

Källa: Nasa, Esa och Rymdstyrelsen