Nu ska Nasa hämta hem asteroidgrus

2016-08-18 14:32  
Foto: Nasa

I september skjuter Nasa upp en rymdsond som ska landa på en asteroid och hämta ytprover till jorden.

8 september ska Nasa skicka iväg rymdsonden Osiris-Rex till Asteroiden Bennu som när den är som närmast befinner sig på ett avstånd som grovt räknat motsvarar den dubbla distansen till månen.

Den drygt två ton tunga rymdfarkosten beräknas nå Bennu 2018 där den under tre år ska undersöka asteroiden. Resultaet av granskningen ska bland annat visa var det är lämpligast att med en robotarm plocka upp stenar och grus som sedan ska hämtas till jorden när Osiris-Rex lämnar sin landningsplats och återvänder till jorden där den beräknas landa i september 2023, skriver Nasa.

Förhoppningen är att den då ska medföra prover från asteroiden som får väga maximalt två kg.

De hoppas kunna ge en del svar om hur planeterna bildades och hur liv uppstod. Projektet ska även kunna öka kunskapen om asteroider som kan kollidera med jorden.

Det här är första gången Nasa ska hämta hem ytprover från en asteroid men en liknande expedition genomfördes av den japanska rymdsonden Hayabusa som landade på asteroiden Itokawa 2005 och efter stora problem återvände till jorden med små mängder grus 2010.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt