Nu ska fartrekordet <br></br>för ångbilar ryka

2009-08-11 14:54  
Här kör ångbilen 210 km/h. Foto: British Steam car Challenge

Ångbilen British Steam Car har nu kört snabbare än gällande världsrekord. <br></br>Men rekordet är bara inofficiellt och ska utmanas på riktigt nästa vecka.

Entusiasterna bakom projektet British Steam Car Challenge har nu lyckats skrämma upp sin ångbil i 210 km/h.

Det är 6 km/h snabbare än världsrekordet för ångbilar som sattes redan 1906.

Men det snabba åket som gjordes på en uttorkad sjö vid Edwards Air Force Base i USA vara bara ett testlopp och övervakades inte av bilsportförbundet FIA. Därför är hastigheten 204 km/h från 1906 fortfarande gällande världsrekord.

Efter det framgångsrika testloppet förbereder sig nu ångbilens förare Don Wales sig för ett världsrekordförsök som planeras till någon gång mellan 18 och 22 augusti. Med FIAs kontrollanter på plats.

Men ångbilsentusiasterna kommer inte nöja sig med att bara köra snabbare än 204 km/h.

1985 var det en annan ångbil som lyckades komma upp i 233 km/h. Men det godkändes aldrig som rekord av FIA vars noteringar är de som anses vara officiella för motorsporten.

Och det är den hastigheten som British Steam Car Challenge anser vara rekordet som ska överträffas, enligt projektets webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer