Nu ska ångdatorn<br/> äntligen byggas

2010-10-20 14:26  
En modell av en modul av Babbages mekaniska dator finns på Science Museum i London. Foto: Bruno Barral.

Den första ”riktiga” datorn konstruerades redan 1837. Tyvärr byggdes den aldrig. Men nu samlas pengar in för att förverkliga en av tidernas största uppfinningar.

Om den kända brittiska programmeraren och författaren John Graham-Cumming lyckas samla ihop tillräckligt med pengar ska han bygga en prototyp av världens första riktiga dator. En konstruktion som presenterades av den brittiska matematikern Charles Babbage redan 1837. Men hans ångdrivna maskin ”Analytical Engine”, stor som ett lokomotiv, tillverkad av mässing och järn byggdes aldrig. Delvis för att dåtidens kugghjul inte kunde tillverkas med den precision som krävs.

Sedan dess har delar av Babbages konstruktion byggts ihop (bland annat av meccano), men aldrig den kompletta maskinen.

Det planerade bygget blir ett jätteprojekt som kommer att ta flera år och sysselsätta många forskare. Exempelvis ska originalritningarna och de omfattande beskrivningarna som finns på Science Museum i London digitaliseras och tolkas.

– Sedan måste vi bygga en virtuell 3d-simulator av maskinen som vi planerar att göra tillgänglig för alla runt om i världen, säger John Graham-Cumming till BBC.

Hans projekt som är döpt till Plan 28 behöver omkring fyra miljoner kronor som ska samlas in via ett upprop på webben vilket hittills fått nästan tre tusen personer att öppna plånboken.

– Det man upptäcker när man läser Babbages beskrivningar är att det verkligen handlar om den första riktiga datorn. Den har ett utbyggbart minne, en CPU, en skrivare och programmeras med hålkort, säger John Graham-Cumming.

Innan Charles Babbage presenterade Analytic Engine hade han uppfunnit sin ”Differnece Engine” som skulle användas för att framställa logaritmtabeller.

– Men det var en räknemaskin och inte det man idag menar med en dator, säger John Graham-Cumming.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer