Nu ska alla plan kunna hittas

2015-11-12 09:29  
Idag kan lokaliseringstekniken ADS-B inte användas över exempelvis haven. Men nu ska systemet kunna utnyttja satelliter vilket gör att hela jordklotet täcks in. Foto: ITU

Systemet för att lokalisera flygplan ska nu byggas ut så det täcker hela jorden.

FN-organet International Telecommunication Union, ITU, gör det nu möjligt att bygga ut flygspårningssystemet ADS-B så det täcker in hela jorden inklusive världshav och avlägsna obebodda trakter. Idag får systemet bara användas för att skicka positioneringsdata från flygplan till markstationer och andra flygfarkoster. Det gör att det inte fungerar över exempelvis haven långt från land.

Det är en av anledningarna till att man inte vet vad som hänt med Malaysian Airlines Flight MH370 som försvann i mars 2014 med 239 personer ombord.

Det är den händelsen som nu lett fram till att ADS-B:s frekvensband 1087,7 – 1092,3 MHz får användas även för att skicka data från flygplan till satelliter vilket gör att ADS-B får full täckning, skriver ITU i ett pressmeddelande.

Därför har FN-organet International Aviation Organization bestämt att alla flygbolag ska installera spårningstekniken senast i november 2016 då flygplanen ska sända sin position minst var femtonde minut eller ännu oftare vid nödsituationer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt