Nu odlas mat i rymden

2014-04-14 12:17  
Grönsaksodling i växthuset Veggie testades först på jorden innan det sändes upp till rymdstationen. Foto: Nasa

Astronauterna har planterat grönsaker ombord på den internationella rymdstationen ISS.

Idag måndag 14 mars startar projekt Veg-01 på den internationella rymdstationen ISS. I växthuset Veggie där odlingsytan kan expanderas till 36 x 30 cm ska astronauterna plantera sallad som ska få växa upp, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Syftet är att utforska vad som händer med växter i den tyngdlösa miljön. Det ska leda till kunskap om hur rymdodlingar kan bedrivas i större skala för att erbjuda rymdresenärer färsk föda vilket idag är en bristvara.

Trädgårdsskötsel ska även i framtiden kunna bli en avkopplande fritidssyssla för astronauter under långvariga rymdexpeditioner, skriver Nasa.

Förhoppningar finns även om att studierna i rymden ska kunna ge kunskap om hur man exempelvis ska kunna förbättra tillväxten av biomassa på jorden.

Innan växthuset skickades upp till ISS laboratorietestades det på jorden där forskare undersökte plantornas hälsa, tillväxt, vattenåtgång och vilka mikroorganismer som dök upp.

Tyvärr kommer inte astronauterna ombord på ISS få njuta av den första grönsaksodlingen. När salladen växt klart ska den frysas in och skickas tillbaka till jorden tillsammans med material från odlingsbädden. Syftet är att forskare bland annat ska kunna undersöka vilka mikroorganismer som frodats på salladen.

Jan Melin

Mer om: Växthus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer