Nu körs största solkraftverket

2015-02-10 12:20  
På en yta av 16 kvadratkilometer ger 8,8 miljoner solcellsmoduler en effekt på 550 megawatt. Foto: First Solar

Ett solkraftverk som ska ge el till 160 000 hushåll har startats för kommersiell drift.

9 februari invigdes världens största solkraftverk i USA. Det heter Desert Sunlight Solar Farm och täcker en yta på 16 kvadratkilometer i Kalifornien. Den installerade effekten är 550 MW vilket ska räcka för att förse 160 000 hushåll med all el som behövs, skriver LA Times.

Kraftverket började byggas 2011 och har finansierats via ett lån på motsvarande tolv miljarder kronor från energidepartementet i USA.

Tidigare har departementet finansierat fyra liknande stora solkraftverk i USA.

Men enligt LA Times har tiden runnit ut för solkraftverk i den här storleken. Ett skäl är att den statliga skattereduktionen på 30 procent för sådana här byggen ska sänkas till tio procent 2016. Ett annat skäl är att flera stater är på god väg att uppnå målen som ställts för användningen av förnyelsebar energi. Det har minskat intresset för att investera i solenergi.

Men Kalifornien har nyligen höjt målen för miljövänlig energi. Tidigare låg det på 33 procent 2020 men har nu skruvats upp till 50 procent 2030, skriver LA Times.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer