Nu kommer skivorna med studiokvalitet

2013-10-07 15:32  
Några av de skivor som släpps i det nya formatet High Fidelity Pure Audio som har mycket bättre ljudkvalitet än cd. Foto: Universal Music Group

Universal börjar sälja skivor med okomprimerad musik direkt från studioinspelningarna.

Universal blir först av de stora dominerande skivbolagen att släppa musik i studiokvalitet. Den förpackas i Blu-rayformatet med etiketten High Fidelity Pure Audio. Målgruppen är främst audiofiler som inte nöjer sig med cd-kvalitet. Förhoppningen är även att folk ska börja köpa skivor igen och inte nöja sig med nedladdningar.

Med cd-kvalitet menas vanligtvis musik som samplats med 16 bitar och 44,1 kHz. Det format som Universal nu presenterar är normalt 24 bitar och 96 kHz.

Men några av de 27 skivor som släpps i första omgången har andra samplingsfrekvenser som Becks Sea Change där man använt 192 kHz, skriver The Register.

Tidigare försök att introducera skivor med bättre kvalitet än cd, som Super Audio CD och DVD Audio, har inte blivit någon succé. De flesta lyssnare nöjer sig med cd-ljudet och även de ännu lägre kvaliteterna som erbjuds via nedladdning.

Men musik på Blu-rayskivor är inget nytt. Sedan några år tillbaka säljer Naxos en del av sin klassiska musik på sådana skivor med samma kodningsformat som Universal nu lanserar.

Jan Melin

Mer om: Blu-ray CD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer