Nu kommer ”gps” för havsdjupen

2016-05-18 12:20  
Genom att pejla in signaler från ljudbojar kan ubåtar bestämma sin position. Foto: BAE Systems

Amerikanska militären utvecklar ett navigationssystem för undervattensfarkoster.

Det satellitbaserade navigationssystemet gps utvecklades ursprungligen för den amerikanska krigsmakten. Men idag kan det användas av alla och täcker in hela jordklotet.

Nu ska försvarsmakten i USA skaffa ett liknande system som fungerar i havsdjupen där gps inte kan användas.

Det är den militära forskningsorganisationen Darpa som gett BAE Systems uppdraget att utveckla systemet som kallas Positioning System for Deep Ocean Navigation, POSYDON, skriver BAE Systems i ett pressmeddelande.

Det ska byggas runt stationära ljudbojar som sänder ut lågfrekventa akustiska signaler som kan färdas genom vatten. När riktningen till flera av dem pejlas in av exempelvis en ubåt eller obemannad drönare kan positionen bestämmas på liknande sätt som i gps.

Idag bestämmer  undervattensfarkoster sin position via så kallad död räkning. Det görs via noggranna beräkningar av fartygens fart, tillryggalagda distans och riktning från en känd utgångspunkt. Men det är dyr energislukande utrustning som kräver att fartygen med jämna mellanrum måste stiga upp till ytan för att få koordinaterna för en ny referenspunkt via exempelvis gps.

Det gör fartygen sårbara och möjligheten finns att gps-signalerna störs av en fiende.

Några av utmaningarna för BAE Systems är att systemet måste hantera ”ljudföroreningar” från andra ljudkällor i haven som fartygstrafik, borrningsexepeditioner och militära övningar. Signalerna måste även ha en tillräcklig bandbredd för att kunna sända tillräckligt mycket data till fartygen. Med i beräkningarna måste även tas det faktum att olika vattentemperaturer förändrar ljudhastigheten.

Jan Melin

Mer om: Gps Navigering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer