Nu kommer drönare med laservapen

2013-10-30 14:35  
Lasrarna som ska användas av drönarna blir en miniatyriserad version av lasrarna i projekt Excalibur. Foto: Darpa

USA ska utveckla laservapen som kan bäras av drönare och skjuta ner missiler.

Den amerikanska försvarsmyndigheten Darpa ska utveckla laservapen för drönare. De obemannade flygfarkosterna ska främst använda sina nya vapen för att skydda sig själva men även som missilförsvar, skriver Motherboard.

Det nya projektet som heter Endurance presenteras kortfattat i Darpas budgetförslag för 2014. Där sägs att Endurance blir första applikationen för Darpas laserprojekt Excalibur. Lasrarna som tagits fram i det projektet ska nu modifieras och miniatyriseras för att kunna bäras av drönare.

De två företagen Northrop Grumman och Lockheed Martin har kontrakterats för utvecklingsarbetet och har för det fått sammanlagt motsvarande 165 miljoner kronor, skriver Military and Aerospace.

Tidigare i år demonstrerade den amerikanska flottan US Navy hur en laserkanon på ett krigsfartyg sköt ner en drönare. Det vapnet är en prototyp som 2014 ska placeras på ett amfibiefartyg i Persiska viken.

Den kanonen kostar omkring 200 miljoner kronor. Men priset för ett "skott" är mindre än en dollar vilket kan jämföras med med priset för luftvärnsmissiler som kostar upp till tio miljoner kronor per styck.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer