Nu kommer 3d-kopiatorn

2013-09-19 13:56  
De tre 3d-kopiatorerna som nu presenterats skannar föremål med laser som sedan kan skrivas ut.

Flera företag har nu presenterat de första 3d-kopiatorerna för konsumentmarknaden där skannern och skrivaren är ihopbyggd.

I takt med att 3d-skrivare blir allt mer populära och överkomliga i pris upptäcker användare att det inte är helt elementärt hur man matar in det som ska skrivas ut. Vill man skriva ut en egen design måste man använda ett program för 3d-modellering som producerar den datafil som skrivaren förvandlar till ett fysiskt föremål. Man kan även tillverka en modell av exempelvis lera eller trä som sedan skannas in till en fil som skrivaren kan använda. Skannrar för konsumentmarknaden är inte lika vanliga som skrivarna men marknadsledande Makerbot har exempelvis nyligen kompletterat sitt sortiment med en relativt billig skanner.

Nu har emellertid tre olika företag presenterat var sin 3d-kopiator där skannern och skrivaren är ihopbyggd till en enhet.

Kopiatorena har ännu inte kommit ut på marknaden och de tre företagen har valt att lansera sina produkter via så kallad crowdfunding på sajterna Kickstarter och Indiegogo. Får de in tillräckligt med pengar den vägen ska tillverkningen kunna startas.

Det amerikanska företaget AIO Robotics har nått sitt kapitalmål och planerar att lansera sin kopiator Zeus sommaren 2014 för omkring motsvarande 18 000 kronor.

Som övriga 3d-kopiatorer placeras föremålet som ska kopieras i maskinen där lasrar skannar in objektet som sedan kan skrivas ut direkt eller först modifieras i ett modelleringsprogram.

Radiant Fabrication har precis lanserat sin Kickstarterkampanj och har på två dagar fått in 10 000 dollar av de 60 000 som behövs för att börja tillverkningen. Företaget är optimistiskt och räknar med att de första exemplaren av deras kopiator Lionhead Bunny ska kunna levereras redan om en månad till ett introduktionspris motsvarande 11 000 kronor.

Det tredje företaget som presenterat en 3d-kopiator är italienska Fabtotum som även de, via Indiegogo, fått in kapitalet som behövs.

Deras maskin med samma namn som företaget har en funktion som saknas i de övriga två. Vid sidan av att skriva ut i 3d kan Fabtotum även bearbeta material med en fräs vilket gör att den klarar av både så kallad subtraktiv och additiv tillverkning. När den introduceras på marknaden i maj 2014 sägs priset bli så pass lågt som motsvarande 7 500 kronor.

Jan Melin

Mer om: 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer