Nu kan snabbaste roboten hoppa

2015-05-29 08:49  
Cheetah är den första fyrbenta roboten som både kan springa och hoppa över hinder. Foto: MIT

Världens snabbaste fyrbenta robot Cheetah kan nu även hoppa när den springer.

Cheetah som har hastighetsrekordet för löpande fyrbenta robotar med 45,5 km/h har nu lärt sig hoppa över hinder som den upptäcker när den löper.

Enligt forskarna som utvecklat Cheetah är deras robot den första som klarar av att helt på egen hand hoppa över hinder som plötsligt dyker upp, skriver MIT i ett pressmeddelande.

För att upptäcka hindren har roboten en inbyggd laser-radar av typ LIDAR som kartlägger terrängen. Via data från den styrs sedan roboten med komplicerade algoritmer där Cheetah först måste upptäcka hindret och sedan bedöma dess avstånd och höjd. Utifrån sin egen hastighet beräknar roboten då från vilket punkt den ska påbörja sitt hopp och vilken hoppbana som är lämpligast för att landa säkert. Hela den beräkningen utförs av algoritmerna på omkring 0,1 sekund.

Med en löphastighet på 8 km/h är maximal hinderhöjd 45 cm vilket roboten klarar av att hoppa över i 70 procent av försöken, skriver MIT.

Hittills har Cheetah bara fått hoppa på slätt underlag inomhus men nu ska forskarna även lära den att utföra sina konster på mjukare underlag som gräs.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt