Nu kan lasern kyla vätskor

2015-11-20 12:36  
Det gröna ljuset kommer från nanokristallen när den kyls. Foto: University of Washington

För första gången har forskare kunnat sänka temperaturen i en vätska med en laser.

Lasrar har sedan länge kunnat användas för att sänka temperaturen i en gas. Då används ljuset för att bromsa upp atomrörelsen i gasen vilket gör att den blir kallare.

Nu har forskare vid University of Washington i USA för första gången även lyckats kyla en vätska med laser, skriver universitetet.

Tekniken har potential för att bland annat användas för kylning av mikroprocessorer för att förhindra överhettning. Den förväntas också kunna användas för att tillverka högeffektlasrar vilket inte är möjligt med dagens teknik då temperaturen vid en viss nivå kan överhetta och smälta utrustningen.

Forskare ska även kunna avändas tekniken för att kyla en specifik del av en biologisk cell när den delas eller reparerar sig själv.

Det gör att den snabba processen stannar av vilket ger möjlighet att producera slow-motionfilmer som kan ge viktig information.

För att kyla vattnet med upp till 20 grader Celsius används en infraröd laser som belyser en nanokristall placerad i en vattendroppe. Fotoner som absorberas av kristallen gör att atomerna exiteras och när en foton frigörs från atomen har den en högre energinivå än den foton som gick in i kristallen. Det leder bort värme vilket gör att temperaturen sänks i kristallen och den omgivande vätskan.

 

Jan Melin

Mer om: Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer