Nu kan insektsdrönaren Robobee flyga utan sladd

2019-06-28 13:15  

Med solcellsteknik och ytterligare ett par vingar har den insektsliknande drönaren Robobee börjat flyga helt utan strömsladd.

Tack vare sex pyttesmå solceller, som väger endast 10 milligram styck, och ett extra vingpar slipper Harvards Microbiotics Laboratorys senaste version av Robobee nu strömsladdarna och kan flyga av egen kraft. Det framgår av en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Den uppdaterade modellen av den insektsliknande drönaren kallas Robobee X-Wing. Den har nu fyra vingar och väger bara 90 milligram, vilket är mindre än ett gem, och har ett vingspann på omkring 3,5 centimeter. Komplett med den elektronik som behövs för att robotbiet ska kunna flyga utan sladd, en fotovoltaisk matris och en signalgenerator, väger systemet 259 milligram.

Den låga spänning som solcellerna alstrar, 5 volt, omvandlas med hjälp av en elektronisk krets till de 200 voltspulser som behövs för att driva Robobees mekanik.

Läs mer: Roboten flyger som en verklig insekt

För att öka den aerodynamiska effektiviteten drivs vingarna i nya Robobee av två aluminiumförstärkta piezoelektriska ställdon.

Än så länge kan robotbiet bara flyga några sekunder åt gången. Men lyckas forskarna få drönaren att klara längre turer finns flera fördelar med att den är så liten. Den skulle då kunna användas för att utforska olika miljöer på ett effektivare och betydligt mindre energikrävande sätt. Robobee skulle till exempel kunna användas vid räddningsuppdrag, tänker sig forskarna.

Se robotbiet flyga helt utan strömsladd (det som syns precis ovanför biet är en säkerhetssele):

Ania Obminska

Mer om: Harvard Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer