Nu kan folksamlingen räknas

2015-10-19 12:24  
Enligt en automatisk beräkning deltog 530 000 personer i demonstrationen i Barcelona som enligt arrangörerna hade lockat 1,5 miljoner människor. Foto: UCF/Alamy

För första gången finns nu ett verktyg för att automatiskt räkna människor i mycket stora sammankomster.

Uppgifterna om antal demonstranter kan skilja sig ganska rejält mellan det som sägs från arrangörerna och det som polisen hävdar.

Ibland beror det helt enkelt på att det kan vara mycket svårt att räkna antal människor i en stor folksamling.

När exempelvis kataloniens nationaldag firades i Barcelona 11 september uppgavs antalet människor som demonstrerade i staden till över 1,5 miljoner.

Men nu har forskare vid University of Central Florida i USA reviderat det antalet till 530 000, skriver universitetet. Deras verktyg är en ny programvara som sägs vara den första som erbjuder automatisk räkning av mycket stora folksamlingar och demonstrationen i Spanien var en av de första där det nya verktyget testades.

Utgångspunkten var 67 flygfoton från olika delar av demonstrationen. Om de på normalt sätt granskats manuellt skulle en beräkning av antalet människor ta upp till en vecka. Nu tog det omkring 30 minuter att avgöra hur många personer som deltog i manifestationen.

Digitala verktyg för att beräkna folksamlingar har använts tidigare men de klarar inte av att hantera hundratusentals personer, skriver universitetet.

Att snabbt kunna beräkna hur många människor som samlats på en viss plats kan exempelvis hjälpa arrangörer och myndigheter att i realtid planera för exempelvis säkerhetsinsatser och i efterhand analysera vissa händelser.

Jan Melin

Mer om: Demonstrationer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer