Nu kan blinda "se" med öronen

2014-04-07 14:44  
I en video väljer en blind kvinna rätt föremål med hjälp av hörseln. Foto: amiramedilab

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>Med en mobilapp omvandlas bilder till ljud som hjälper blinda att identifiera föremål och färger.

En kvinna som varit blind från födseln plockar upp det enda röda äpplet från ett fruktfat. Hon väljer även rätt flaska från ett bord med olikfärgade drycker.

Videon demonstrerar en teknik som utvecklades redan i början av 1990-talet. Via en algoritm omvandlas bilder till ljud som gör att blinda personer kan lära sig att identifiera olika föremål utifrån deras utseende.

Men utrustningen  bestående av glasögon, hörlurar och en dator har varit dyr, skrymmande och besvärlig att använda. Nu har emellertid forskare vid Hebrew University of Jerusalem i Israel lanserat gratisappen Eye Music för Iphone som via kameran skapar "ljudbilder". Med hjälp av dem kan man exempelvis höra olika färger och få en uppfattning om en person verkar vara ledsen eller glad.

Som komplement till mobilappen har forskarna även publicerat webbaserade lektioner där man tränar in användandet vilket kräver en del ansträngning. Enligt National Geographic får man räkna med att det tar ett par veckor innan man blir bekväm med sin Eye Music.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/r6bz1pOEJWg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Synskadade

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer