Nu kan alla utveckla nya trick för robothunden Spot

2020-01-28 13:52  

Boston Dynamics har gjort robotens SDK tillgängligt för alla med öppen källkod. Nu kan vem som helst utveckla applikationer, eller utrustning som öppnar nya användningsområden för Spot.

Bolaget Boston Dynamics har hyllats för sina avancerade robotar, även om frågan kvarstår kring vilka viktiga samhällsuppgifter de ska uppfylla. I Boston Dynamics utbud finns bland annat Spot. Bortsett från en pinsam kollaps på scenen under förra sommaren har "robothunden" blivit allt mer avancerad, från att öppna dörrar till att röra sig unisont i grupp.

Tidigare har Boston Dynamics bara gett utvalda utvecklare i tidiga brukarprogram tillgång till Spots SDK (software development kit). Men nu gör man Spots utvecklingskit tillgängligt för alla som öppen källkod via GitHub.

Det innebär att vem som helst kan utveckla specialapplikationer som lär Spot nya trick. Det handlar om allt från nya sätt att kontrollera robotens rörelser, till att kombinera sensordata med verktyg för dataanalys – eller utveckla utrustning som kan öppna nya användningsområden för plattformen. Men om man vill leasa en robothund för att testa sin kod så behöver man bli medlem i Boston Dynamics Early Adopter Program.

Läs mer: Startupens smarta lagerrobot packar Zalandos skor

Som föregångsexempel anger bolaget Holobuilder som använde Spots SDK för att lägga robothunden till deras app. Den gör det möjligt att lägga upp en bana kring en byggarbetsplats som Spot automatiskt följer och dokumenterar området med en 360-kamera. Bilderna skickas sedan direkt in i Holobuilders mjukvara för bearbetning.

Foto: Boston Dynamics

Annan utveckling gäller övervakningsuppdrag, samt laserskanning och uppgifter för polisen, bland annat kring att undersöka misstänkta paket. Det skriver Boston Dynamics på sin hemsida.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer