Populärteknik

Nu har den kinesiska månplantan dött

Den här bilden ska föreställa ett bomullsfrö som börjat gro ombord på den kinesiska rymdsonden Cheng'e 4. Foto: Chongqing University

Kina ska ha varit först med att odla en växt på månen och få den att börja gro. Men plantans liv blev kort.

Publicerad

Den 15 januari släpptes bilden på ett bomullsfrö som ska ha börjat gro i en sluten behållare ombord på Chang’e-4, den kinesiska sonden som just nu befinner sig på månens baksida.

Odlingen var kopplad till ett särskilt värmesystem som skulle försöka hålla en temperatur på runt 25 grader Celsius.

Att odla något på månens baksida och få det att börja gro är minst sagt en utmaning. Temperaturen på månens baksida varierar kraftigt och kan nattetid sjunka till närmare minus 200 grader. Därför är det kinesiska försöket, om det stämmer, så banbrytande. Men nu har plantan dött, rapporterar The Guardian.

Enligt professor Xie Gengxin vid Chongqing University, som utformade växtexperimentet, var det väntat att växten inte skulle klara en månnatt, som varar drygt två veckor.

Oklart vad som hänt med bananflugorna ombord

Utöver bomullsfröet ska även potatis- och rapsfröer samt jästceller finnas i den slutna behållaren ombord på Chang’e-4, men inga av dessa ska ha börjat gro. Hur det har gått för bananflugorna som också fanns i behållaren är inte känt.

Alla fröer och växter kommer enligt den kinesiska rymdmyndigheten att brytas ned i den slutna behållaren. De ska inte påverka månens miljö.

En viktig del av det kinesiska rymduppdraget är att testa hur fotosyntes och respiration fungera i en kontrollerad miljö på månens yta. Kina vill ha en permanent bas på månen och växtexperimenten är ett led i detta.

Om växten verkligen började gro på månen tyder det på att det inte behöver vara omöjligt för astronauter i framtiden att försöka odla sina egna grödor i en kontrollerad miljö på månen, har astronomen Fred Watson på Australian Astronomical Observatory sagt till brittiska BBC.