Nu finns den målsökande gevärskulan

2012-01-31 15:15  
Ett foto av ett provskott med kulan som försetts med en lysdiod. Foto: Sandina National Laboratories

Här är alla prickskyttars dröm. Kulan som själv hittar måltavlan på två kilometers avstånd.

På en kilometer missar den här kulan sitt mål med högst 20 cm. Så hög är precisionen med en ny gevärskula utvecklad av Sandia National Laboratories i USA. Den nya tio cm långa kulan, som är en prototyp, hittar själv sitt mål. Som siktmedel används en laser som riktas mot målet. Laserpunkten detekteras sedan av en optisk sensor i kulans spets. Den skickar signaler till en inbyggd dator som  styr små fenor. Vid sidan av att styra kulan stabiliserar även fenorna kulbanan vilket krävs då kulan skjuts genom en slätborrad pipa för att undvika rotation.

Under färden mot målet kan kulans bana korrigeras automatiskt ungefär 30 gånger per sekund. Då kulans maxhastighet med vanligt krut är 720 m/s innebär det att omkring 100 kurskorrigeringar kan göras på ett två kilometer långt skjutavstånd, vilket är maximal räckvidd, enligt ett pressmeddelande från Sandia.

Den nya ammunitionen är främst avsedd för militären men även polismyndigheter och sportskyttar hör till de kunder som Sandia hoppas på om kommersiell tillverkning kommer igång.

Uppdatering 1/2 2012:

I den ursprungliga versionen av texten fanns uppgifter om kulans precision jämförd med konventionell ammunition som starkt ifrågasatts i flera kommentarer. Informationen  från Sandia är inte helt entydig varför vissa uppgifter i texten nu är bearbetade.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer