Populärteknik

Nu erbjuds ballongfärder till stratosfären

Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective

Rymden lockar och racet om att vara först med en fungerande turistservice pågår för fullt. Nu kommer ett alternativ som varken innebär raketer eller flygplan – utan en stilla ballongfärd upp till i alla fall 30 000 meters höjd.

Publicerad

När Dennis Tito 2001 gick ombord på Soyuz TM-32 och sedermera på ISS var han världens första rymdturist. Men sedan 2009 har det inte varit möjligt för en amatör att få följa med upp till den internationella rymdstationen. Det har dock inte hindrat privata aktörer från att jobba mot en lösning. Amazongrundaren Jeff Bezos Blue Orbit, Richard Bransons Virgin Galactic samt Elon Musks Spacex deltar alla i racet mot att vara först med att få till en rymdrese-verksamhet i större skala.

Och nu får trion sällskap av ett uppstartsföretag som tänker lite annorlunda. I stället för att försöka slå sig upp genom luften med raketer och motorer handlar det här om en luftballong. Och tanken är inte dum. Ballonger är ett beprövat koncept som förhållandevis billigt klarar av att ta sig upp till extrema höjder.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här