Nu byggs teleskopet med största kameran

2015-04-14 13:52  
Teleskopkameran i observatoriet som ska byggas i Chile väger tre ton och ger bilder på 3,2 gigapixel. Foto: LSST

Bygget av teleskopet med världens största digitalkamera har nu körts igång.

Idag 14 april invigs bygget av Large Synoptic Survey Telescope, LSST, vid en ceremoni utanför La Serena i Chile, skriver National Science Foundation, NSF, i ett pressmeddelande.

När teleskopet med en spegel på 8,4 meter i diameter tas i bruk 2019 och är helt färdigbyggt 2022 ska världens största digitalkamera som ger bilder på 3,2 gigapixel och väger tre ton producera de bredaste och djupaste bilderna av natthimlen som någons observerats.

Varje natt beräknas teleskopet producera 30 terabyte data och på bara ett par nätter blir det mer data än vad rymdteleskopet Hubble samlade in under sina första 20 år, skriver Symmetry Magazine.

Målsättningen är att LSST ska identifiera och katalogisera många miljarder objekt i universum och följa dem över tid vilket ska ge ny kunskap om universum. Forskarna ska bland annat försöka få en bättre förståelse av den mystiska mörka energin och mörka materian som utgör 95 procent av universum men som inte kan observeras på normalt sätt då den vare sig avger eller reflekterar elektromagnetisk strålning och bara ger sig till känna via sin gravitationella påverkan.

Inbyggt i övervakningssystemet finns automatiska registreringar av objekt som ser ut att ändra ljusstyrka, färg eller position. Forskarna räknar med att få omkring tio miljoner sådana "varningar" varje natt och använda dem för att snabbt kunna följa upp observationerna med andra teleskop.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer