Nu byggs Sveriges första elväg

2016-02-02 12:57  
Siemens och Scania arbetar med att ta fram system för elvägar. Bilden är tagen vid testanläggningen i Tyskland. Foto: Dietmar Gust

Landets första elväg med luftledningar har börjat byggas utanför Sandviken. Den ska tas i bruk i maj.

Ett körfält är avstängt på väg E16 i östlig riktning mellan Kungsgården och Sandviken. Bygge pågår. Det är Sveriges - kanske världens första - elväg på allmän väg som håller på att anläggas.

Enligt planen ska två kilometer väg förses med luftledningar för att för första gången kunna testa elvägar för tunga lastbilar.

Just nu sätts fundamentet för kontaktledningsstolparna på plats och en anläggning för övervakning. Sedan ska räcken monteras samt kontaktledningsstolpar och kontaktledningar.

Hela testanläggningen ska vara färdig att tas i bruk i maj 2016.

Det är med hjälp av strömavtagare på lastbilarnas tak som fordonen automatiskt kopplas om till eldrift. När lastbilarna lämnar luftledningarna ska de drivas med batteri i någon kilometer tills dieselmotorn drar igång.

Det är Region Gävleborg, Scania och Siemens som tillsammans ska utvärdera den här elvägen för tunga lastbilar. Trafikverket är väghållare för E16, och bevakar hur testanläggningen uppförs.

Siemens har tidigare utvärderat tekniken på en testanläggning i Tyskland. Men i maj ska det alltså vara dags att visa att den går att användas i trafikmiljön.

Demonstrationssträckan i Kalifornien har blivit försenad och därmed har sträckan på E16 chans att bli den första elvägen i världen på allmän väg.

Teststräckan på E16 är en del av ett nationellt elvägsprojekt, där Trafikverket, Vinnova och Energimyndigheten upphandlar kunskapsunderlag för elvägar för tunga fordon.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om elvägsprojektet utanför Gävle.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer