Nu byggs 3d-huset

2014-03-19 13:34  
Byggblocken till kanalhuset produceras i en sex meter hög 3d-skrivare vars konstruktion bygger på öppen källkod. Foto: 3D Print Canal House

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>I Amsterdam byggs ett hus som tar form i en 3d-skrivare.

Arbetet med att bygga ett hus med en 3d-skrivare har nu startat i Amsterdam. I den sex meter höga skrivaren Kamermaker har första byggblocket i form av ett  180 kg tungt hörn med vidhängande trappsegment blivit klart, skriver AP.

Byggmaterialet är plast som formats till en bikakeliknande struktur som senare ska fyllas med ett skum som härdas och binder ihop de olika byggblocken.

Byggtiden för projektet som heter 3D Print Canal House är beräknad till tre år och under den tiden kan både husets utseende och valet av skrivarens byggmaterial förändras. Planer finns även på att använda fler skrivare än den som nu används i takt med att 3d-tekniken utvecklas.

- Syftet med bygget är inte främst att skriva ut ett funktionellt hus, säger Hedwig Hensman, från arkitektfirman Dus som står bakom bygget, till AP.

- Vi bygger huset för att få erfarenhet av att använda 3d-skrivare som byggverktyg och utveckla nya material, ny design och pröva ny byggteknik.

3d-skrivaren som används är en uppskalad version av öppen källkodskrivaren Ultimaker och utskriftstiden för ett byggelement är för närvarande omkring en vecka.

När huset är färdigbyggt ska det bli ett designmuseum som Hedwig Hensman hoppas enbart ska fyllas med 3d-utskrivna möbler.

<iframe src="//player.vimeo.com/video/87843940?color=ebebeb" width="468" height="261" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer