Nu bossar kvinnorna över Nasas forskningsuppdrag

2019-07-16 11:00  
Fysikern Lori Glaze, nytillträdd chef hos Nasa. Foto: Nasa

För första gången någonsin är kvinnor i majoritet bland cheferna på Nasas forskningsavdelningar.

Fysikern Lori Glaze rekryterades nyligen till en chefpost för Nasas Planetary Science Division, den amerikanska rymdmyndighetens avdelning för planetär forskning.

Det innebär att det blir hon som håller i taktpinnen och bestämmer över viktiga forskningsuppdrag - som den fortsatta utforskningen av Mars, till exempel.

Tre av fyra chefer är kvinnor

Men Lori Glaze är inte ensam som kvinna i toppen hos Nasa. Den färska tillsättningen betyder att tre av totalt fyra forskningsavdelningar hos rymdmyndigheten numera styrs av kvinnor, skriver sajten Mashable.

"De är en inspiration för nästa generations kvinnor att leda rymdutforskning när vi går mot att landsätta den första kvinnan på månen, skriver Thomas Zurbuchen, medlem i Nasas styrelse för forskningsuppdrag, i en tweet som fått stor spridning.

Mashable uppmärksammar också att nästan hälften, fem av tolv, av eleverna i Nasas senaste astronautprogram är kvinnor. En av eleverna som genomgått programmet under de senaste åren är svenskamerikanska Jessica Meir, som nyligen fick sitt uppskjutningsdatum.

Hon blir första svenskan i rymden

Den 25 september i år blir Jessica Meir den första svenskan i rymden - ett uppdrag hon nyligen berättade mer om för Ny Teknik.

Men - trots att vi ser allt fler kvinnor i ledarpositioner hos Nasa, är det fortfarande ingen kvinna som har haft rollen som högsta chef över rymdmyndigheten, påpekar Mashable.

Kalle Wiklund

Mer om: Nasa Rymd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer