Nu blir mikroskopbilderna bättre

2016-01-27 14:55  
När en serie bilder som fotograferats med olika ljusvåglängdersätts samman ökas skärpan och detaljrikedomen. Foto: Ozcan Lab

En ny metod gör bilderna från digitalmikroskop mycket skarpare.

Digitala mikroskop har varit mycket viktiga för utvecklingen av mikroskopin. Tyvärr blir bilderna ibland suddiga och pixliga. Men nu har forskare vid California Nano Systems Institute vid UCLA utvecklat tekniken "wavelenngth pixel super-resolution" som kraftigt förbättrar bildkvaliteten, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I den fotograferas ett objekt i en serie bilder som var och en belyses med olika våglängder på ljuset. Med en nyutvecklad algoritm delas varje pixel i respektive bild upp i ett antal mindre pixlar vilket ger en mycket högre upplösning i den digitala avbildningen av objektet som undersöks.

Enligt forskarna fungerar bildförbättringen för alla typer av mikroskop inklusive de som arbetar med hologram.

Fördelen med den nya metoden är omfattande men speciellt värdefull för patologin där en snabb mikroskopering av ett stort antal vävnadsprover eller blodceller är nyckeln till att diagnosticera sjukdomar som cancer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer