Nu är solseglen satta

2015-06-10 11:55  
Bilden till höger är tagen i rymden och bilden till vänster visar det utspända seglet fotograferat från samma plats i rymdsonden när den testades på jorden. Foto: Planetary Society

Rymdsonden som ska testa framdrivning med hjälp av solstrålarna har nu efter flera problem lyckats veckla ut sitt segel.

20 maj skickade Planetary Society upp en rymdsond som ska testa solsegel. Alltså en framdrivningsmetod där solljuset i form av fotoner reflekteras mot ett segel och då överför sin energi till den utspända duken av mylar.

Men två dagar efter uppskjutningen drabbades sonden av datorproblem och tappade kontakten med kontrollcentret på jorden.

Men datorn kunde själv göra en omstart och två dagar senare återupprättades radiokontakten med jorden.

Då kunde Planetary Societys tekniker ge kommandon som vecklade ut det 32 kvadratmeter stora seglet. Bilder som skickats från rymdsonden kunde senare bekräfta att operationen hade lyckats.

En bild som publicerats visar att seglet är ganska skrynkligt men det ska teknikerna rätta till genom att spänna ut bommarna som håller seglet, skriver organisationen i en blogg.

Bilderna som tas från rymdsonden ska nu analyseras av rymdorganisationen i förberedelserna inför nästa års uppskjutning av en ny solseglare. Då ska man testa själva framdrivningen med hjälp av solstrålarna. I den nu pågående testen är det främst själva utspännandet av solseglet som granskas.

Jan Melin

Mer om: Solsegel Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer