Nu är den mystiska månsubstansen identifierad

2020-07-08 09:41  

Förra året upptäckte rovern Yutu-2 en mystisk, ”gelliknande” substans på månens baksida. Forskare har analyserat bilderna och kan nu lämna besked om vad det egentligen rör sig om.

Den kinesiska rovern Yutu-2 hittade substansen i en slagkrater på månens baksida förra sommaren. Det har tagit tid att undersöka vad det egentligen är för något.

Forskare har analyserat bilder från rovern och jämfört dessa med tidigare månprover från Apollo. Slutsatsen är att det rör sig om något som månen har mycket av: sten.

Att stenen har blivit till en mörkgrön, glansig och glasig massa beror sannolikt på att den har smält i samband med ett meteoritnedslag, tror forskarna.

Läs mer: Markpenetrerande radar avslöjar lagren under månens baksida

Även om substansen till en början har beskrivits som ”gelliknande” så tycks dess konsistens alltså inte vara sådan. För att bestämma substansens kemiska uppbyggnad har forskare bland annat studerat ljuset som reflekteras. Enligt deras analys ska den glasiga substansen bestå av drygt 38 procent plagioklas, en fältspat.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Earth and Planetary Science Letters.

Ania Obminska

Mer om: Rymden Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer