Notan för Galileo rusar i höjden

2008-01-15 15:02  

Kostnaden för det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo ökar dramatiskt. 32 miljarder kronor är budget. Men uppgifter talar om en slutnota på upp till 93 miljarder.

Den tyska tidningen der Spiegel skriver att allt fler interna rapporter inom Galileoprojektet nu pekar på att kostnadsramen inte håller.

I stället för den budget på 32 miljarder kronor som man enades om i höstas så talar allt fler uppgifter om att det snarare handlar om 46 miljarder, eller i värsta fall upp till 93 miljarder kronor.

Även svenska bedömare med insyn i satellitprojektet är oroliga för att budgeten inte håller, utan att precisera hur stora fördyringarna riskerar bli.

En av orsakerna till fördyringen är att flera stora tekniska utmaningar återstår innan satelliterna är upp och kan börja fungera.

Enligt planerna skulle Galileo ha varit i drift nu, men på grund av stridigheter mellan länderna i Europa beräknas driften komma igång först 2013.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer