Nokias surfplatta<br></br> börjar likna Iphone

2009-08-27 13:53  

Nokia lanserar nu en ny version av sin surfplatta, N900. Största nyheterna är mer muskler och inbyggd 3g för både surf och mobiltelefoni. Därmed närmar sig surfplattan mobiler som Iphone.

N900 är liksom föregångaren en surfplatta med en bred pekskärm på 800 × 480 pixlar och utfällbart tangentbord.

Nytt är att surfplattan nu har inbyggt modem för turbo-3g som dessutom stöder vanliga mobilsamtal.Föregångaren N810var endast försedd med wifi, även om en särsklid version även tillverkades med mobiltekniken Wimax.

Nokias surfplatta börjar därmed konkurrera med Iphone och andra liknande datorlika mobiler, men slår samtidigt de flesta av dem på fingrarna med sina prestanda.

N900 har fått den senaste versionen av Nokias Linuxbaserade operativsystem,Maemo 5. I pressmeddelandet understryker Nokia på flera ställen samtidigt en fortsatt satsning på Symbian som operativsystem i sina datorlika mobiler -- rykten har annars gjort gällande att Nokia kan överge Symbian för att satsa på Maemo och Linux även i sina mobiler.

Processorn är en ARM Cortex A8 på 600 MHz -- samma som i nya Iphone och kraftigare än den på 400 Mhz i N810.

Arbetsminnet har också ökats rejält från 128 megabyte till en gigabyte, vilket samtidigt är fyra gånger mer än vad nya Iphone har.

Sammantaget ska detta göra surfplattan mycket snabb och bättre på att hantera många öppna program. Med en knapptryckning får man en överblick av samtliga öppna program och fönster.

Det inbyggda lagringsminnet på 32 gigabyte kan utökas till 48 gigabyte med ett sd-kort.

Kameran är nu på fem megapixel mot tidigare 0,3, och optiken kommer från Carl Zeiss.

Webbläsaren är byggd på Mozilla, som även ligger till grund för Firefox, och klarar de flesta webbsidor även med teknik som ajax och flash.

Priset väntas landa på 500 euro.

Mats Lewan

Mer om: Surfplatta Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer