Nokia testar superhastighet i mobilnät

2015-11-03 11:52  
Med små antenner som ersätter basstationer kan den nya tekniken Pcell ge full kapacitet till alla mobilanvändare. Foto: Artemis Network

Med en ny teknik kan varje mobil få basstationens fulla kapacitet. Nu ska Nokia testa den i sportarenor.

När Steve Perlman som bland annat är medskapare av Apples medieteknik Quicktime tidigare presenterade sitt företag Artemis Network och tekniken Pcell möttes den av skepsis. Han hävdade att hans teknik kunde öka kapaciteten i mobilnäten hundrafalt.

En av tvivlarna var Hossein Moiin som är vice vd för Nokia Networks och företagets teknikchef.

- Vi tittade på tekniken men bedömde att den inte skulle fungera, säger Hossein Moiin till Wired.

Men nu har han och Nokia ändrat inställning.

- Det verkar vara en lovande teknik och i teorin bör den kunna skalas upp.

I ett gemensamt pressmeddelande från Nokia och Artemis skriver de att företagen träffat en viljeförklaring (memorandum of understanding) för att testa Pcell i sportanläggningar och andra platser med många mobilanvändare.

I dagens mobilnät delas kapaciteten i en basstation med alla användare runt den. Då kanske var och en av mobilerna bara får någon procent av hela kapaciteten. Det märks mest vid stora folksamlingar i exempelvis sportanläggningar där det kan bli svårt att få iväg sin video till Facebook.

I Pcell ersätts basstationerna av ett stort antal antenner som sänder ut radiovågorna. Tekniken bygger på att vågor kan adderas och då förstärka eller släcka ut varandra. Från antennerna skickas signaler som förstärks i en liten bubbla runt användarens mobil medan den släcks ut i alla andra punkter. Via snabba beräkningar följer sedan den här bubblan med mobilen när den rör sig och ger en hög datahastighet. Då signalerna inte sprids ut runt hela basstationen sparas energi och varje enskild mobil kan få full kapacitet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer