Nokia ska bygga 4g-nät på månen

2020-10-19 10:09  
Foto: Johan Nilsson/TT

Finländarna får ett prestigeuppdrag värt knappt 125 miljoner kronor från Nasa.

USA planerar att under det närmaste årtiondet åter igen landsätta astronauter på månens yta, och på sikt även etablera en månbas. En av pusselbitarna som ska lösas är bättre kommunikation, och valet verkar ha fallit på välbeprövad teknik.

Nokia har i dagarna fått i uppdrag av Nasa att bygga ett 4g-nät på månens yta för att underlätta för kommunikation mellan astronauter. Kontraktet är värt 14,1 miljoner dollar, knappa 125 miljoner kronor.

– Med finansiering från Nasa ska Nokia undersöka hur teknik som används på jorden kan modifieras för att ge månen pålitlig höghastighetskommunikation, säger Jim Reuter på Nasa till nyhetsbyrån UPI.

Läs mer: Amazon-miljardärens rymdbolag Blue Origin slog rekord

Mobilnätet ska kunna användas både för kommunikation mellan personal på månens yta, och med rymdfarkoster i omloppsbana kring månen.

Redan 2018 fanns planer från Nokia och Vodafone på att bygga ett mobilnät på månen ihop med företaget PT Scientist. Nu verkar projektet istället kunna förverkligas i Nasas regi.

Avtalet med Nokia är ett av många i den senaste upplagan av Nasas Tipping Point-program där en rad företag får utvecklingskontrakt för att ta fram ny teknik för rymdexpeditioner. Totalt handlar det om investeringar på över tre miljarder kronor under 2020.

Simon Campanello

Mer om: Nokia Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer