Nokia presenterar nya monstermobilen Pureview 9

2019-02-25 09:31  

HMD Global lanserade inte mindre än fem Nokia-telefoner under sin presskonferens på MWC. Flaggskeppet Pureview 9 får sällskap av flera budgettelefoner - och en knapptelefon.

Finnarna på HMD Global fortsätter att spotta ur sig mobiler under Nokias varumärke. Vid en presskonferens under mobilmässan MWC i Barcelona lanserades inte mindre än fem nya telefoner.

Dragplåstret är att HMD återupplivar Nokias gamla Pureview-serie, en samling telefoner med extra tyngd på kameratekniken. Det nya flaggskeppet Nokia Pureview 9 håller traditionen vid liv med en uppsättning av hela fem kameror med Zeiss-optik på mobilens baksida.

Läs mer: Här är Samsung Galaxy S10 – som släpps i 5g-version

I hdr-läge skjuter alla fem 12-megapixellinser samtidigt och mobilen sammanfogar resultatet till en datatung bild i jpg- eller raw-format som sedan lätt ska kunna efterbehandlas för att exempelvis flytta skärpedjupet. Nokia har även fått till ett samarbete med Adobe som innebär att fotoredigeringsprogrammet Lightroom kommer förinstallerat och har ett antal specialfunktioner för att få ut det mesta av kamerorna på Pureview 9.

Kameracirkeln får ett extra stilpoäng för att HMD Global lyckas lösa den utan att linserna sticker ut från mobilens baksida. Trots att mobilen inte är mer än åtta millimeter tjock.

Förra årets chip i Pureview 9

Annars har mobilen det mesta du kan vänta dig av ett flaggskepp anno 2019 som trådlös laddning och fingertrycksavläsare under skärmen. Ingen sensorhaka heller, HMD har istället valt en lite tjockare skärmkant i topp där selfiekameran och de andra sensorerna får plats.

Besvikelsen ligger kanhända i själva hårdvaran. Pureview 9 använder förra årets chip från Qualcomm, Snapdragon 845, och lagringsminnet ligger på blygsamma 128 GB. Det låter inte helt kompatibelt med en telefon som är till för att ta superhögupplösta bilder.

Läs mer: Huawei-toppen: ”Mate X kan förändra industrin”

Likt många av HMD Globals andra telefoner ingår Pureview 9 i Android One-programmet vilket innebär att telefonen kör en väldigt ren variant av Android och att den kommer att få uppdateringar i minst två år från lanseringar.

Nokia 9 Pureview kommer att börja säljas i mars och får ett svenskt pris på runt 6 500 kronor.

Nokia 210 – knapptelefon med Snake

HMD Globals satsning på att återuppliva Nokia som smartphonemärke har gått över förväntan, men om det är någonstans där de verkligen lyckats är det på marknaden för så kallade feature phones. Lite enklare telefoner med väldigt låg prislapp, som nyutgåvan av Nokia 3310.

På MWC bjöd finnarna på en ny minimalistisk nyhet i form av Nokia 210. Det blir Nokias billigaste telefon som kan köra en webbläsare och ska ha en nedbantad Facebook-klient installerad. Dessutom har den förstås klassiska mobilspel som Snake.

Prislappen är satt till 35 dollar, vilket borde innebära någonstans under 400 kronor i Sverige.

Läs mer: Mate X: Här är Huaweis vikbara 5g-mobil

En trio budgettelefoner

Billiga smartphones till hyfsad kvalitet har blivit ett annat signum för återfödda Nokia. På MWC syntes inte mindre än tre stycken. Nokia 4.2, Nokia 3.2 och Nokia 1 Plus kostar i fallande ordning från 169 dollar, 139 dollar och 99 dollar vid lansering.

Simon Campanello

Mer om: Nokia HMD Global

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer