Nikon och Canon vässar sina systemkameror

2008-08-29 12:36  

Nikon och Canon lanserar var sin ny digital systemkamera i mellanprisklassen. Canons modell är snabbare, men Nikon slår på trumman för filminspelning.

Canons nya mellanprismodell EOS 50D har 15,1 megapixels upplösning och tar 6,3 bilder per sekund i serieläge. Den snabba bildtagningen bygger på en ny processor som kallas Digic 4.

Modellen ligger i ungefär samma segement som Nikons nya kamera D90.

Båda har så kallad live-view, det vill säga att skärmen kan användas som sökare liksom på kompaktkameror.

Funktionen är viktig för kameratillverkarna eftersom de försöker locka över så många konsumenter som möjligt från de mindre lönsamma kompaktkamerorna till systemkamerorna som erbjuder stora möjligheter till försäljning av objektiv och andra tillbehör.

Nikon D90 har en upplösning på 12,3 megapixel och tar 4,5 bilder per sekund.

Det Nikon framhäver med kameran är möjligheten att spela in videoklipp i rörligt jpeg-format. Enligt Nikon är D90 den första systemkameran som klarar detta.

Nikon utlovar högre bildkvalitet i videoklippen än i många vanliga videokameror, men nämner också att autofokus inte fungerar i filmläget.

Canon EOS 50D kostar 14.000 kronor för kamerahuset, och Nikon D90 9.900 kronor, inklusive moms.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer