Nick Veasy – fotografen som röntgenfotograferar Boeingplan

2017-11-23 12:41  
Att arbeta med strålning är sällan lätt. För att kunna arbeta på ett säkert sätt har Nick Veasy byggt en mångmiljonkronorsstudio.

Det är inte så många fotografer som behöver en linjär accelerator för att ta sina bilder men Nick Veasy är inte riktigt en vanlig fotograf.

Nick Veasys intresse för röntgenfotografering började med en läskburk. Hans hustru fick i uppgift att ordna en röntgenbild av en burk till ett tv-program och tog Nick till hjälp.

Nicks stora teknikintresse gjorde att han började konstruera utrustning som gjorde det möjligt att ta bilder av allt större objekt som bussar och flygplan. Nu använder han bland annat en rysktillverkad partikelturboladdare som han har finkalibrerat hastigheten och frekvensen på för att få de bilder han vill.

Övrig utrustning består bland annat av industriella röntgenkameror som används vid konstrestaurering, röntgenkameror som används för att inspektera elektronik vid kretskortstillverkning eller kameror som används av militären för att kontrollera skador i metallen i tanks.

Att arbeta med strålning är sällan lätt. För att kunna arbeta på ett säkert sätt har han byggt en mångmiljonkronorsstudio med tjocka blyklädda cementväggar. När röntgentekniker inom sjukvården tar bilder handlar det om att utsätta någon för strålning en liten del av en sekund. När Veasy fotograferar behöver objektet exponeras för joniserande strålning upp till 12 minuter för att bilderna ska bli skarpa och detaljerade. För att ta bilder av skelett använder Nick Veasy skelett i gummidräkter som vanligtvis används under utbildning av röntgentekniker eller kroppar donerade till vetenskapen.

På Fotografiska visas utställningen Inside Out den 24 nov-18 februari.

Sanna Percivall

Mer om: Fotografi Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer