New York utmanar London

2013-02-27 15:16  
Panoramat över New York är fotograferat från en helikopter. Foto: Sergey Semenov

Världens största panoramabild visar London. Men frågan är om inte den över New York är ett strå vassare.

Förra veckan presenterade det brittiska telekomföretaget BT världens största panoramabild. Den är sammansatt av 48 000 högupplösta fotografier över London tagna från ett högt torn och väger in på 320 gigapixel.

Bakom projektet står den välkända panoramafotografen Jeffrey Martin som är grundare av sajten 360Cities där några av världens mest spektakulära panoraman visas upp.

Men det finns många andra sajter som specialserat sig på panoramafoton. Exempelvis den ryska Airpano.

Där finns ett panorama över New York som fotograferats från en helikopter av Sergey Semenov från Ryssland. Han vann nyligen amatörklassen i tävlingen International Pano Awards för sitt New Yorkpanorama.

Bilden är inte alls lika stor som panoramat över London, bara omkring sju gigabyte. Så den detaljering där man kan identifiera människor på gatorna i London saknas i New York. Men det panoramat bjuder å andra sidan på en större interaktivitet med integrerade länkar till andra panoraman över staden.

Dessutom var vädret mycket vackrare när Sergey Semenov tog sina bilder än när Jeffrey Martin plåtade.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer