Netflix vill stoppa användare som delar konto

2022-03-17 14:02  
När och om Netflix kommer att börja ta i med hårdhandskarna mot svenska kontodelare återstår att se. Foto: Unsplash

Streamingjätten vill ta extra betalt av användare som delar konto med någon i ett annat hushåll. De nya reglerna testas nu i tre länder.

Delar du Netflix-konto med någon som du inte bor ihop med? De dagarna kan snart vara räknade. 

I ett försök att komma åt lösenordsdelarna meddelar Netflix att de ska testa nya, stramare regler där bara personer som bor under samma tak kan dela på ett konto.  

Netflix har inte gått in på några detaljer kring hur detta kommer att fungera i praktiken, men tilltaget påminner om hur Spotify för några år sedan började be om platsdata för att få reda på att användare som delar familjekonto faktiskt bor ihop.  

Jakten på kontodelare ska börja i Chile, Costa Rica och Peru under de närmaste veckorna. 

Läs mer: Analys: ”Microsofts miljardköp av speljätten en mardröm för Sony” 

Netflix kostar extra att dela utanför hushållet

På dessa marknader ska Netflix också testa två nya tjänster. Den är en extraavgift för att lägga till upp till två extra användare som bor på annan adress. Det ska kosta 2,99 dollar per användare i Costa Rica, knappa 30 kronor. Ett standardabonnemang i samma land kostar 8,99 dollar. 

Den andra funktionen är ett överföringsverktyg. Det gör det möjligt att exportera en användare till ett nytt konto, så att den som blir utkastad ur en familjeplan kan behålla sin historik, sina spellistor och sina personliga rekommendationer. 

När och om Netflix kommer att börja ta i med hårdhandskarna mot svenska kontodelare återstår att se. Först ska de nya funktionerna testas lokalt i de tre länderna, innan de lanseras globalt, skriver Netflix. 

Simon Campanello

Mer om: Netflix Streaming

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer